Mijn TCOI

CT scan nuttig instrument bij goede indicatie

CT scan nuttig instrument bij goede indicatie

Afgelopen zomer verscheen cardioloog Piek op TV waarbij hij pleitte voor meer gebruik van de CT scan om te zien, of iemand afwijkingen in de kransslagvaten heeft. In ZGT voeren de cardiologen van CARDION samen met de radiologen van MRON ook CT scans van het hart uit. “Het is een prachtig hulpmiddel. Tegelijk moet je niet iedereen scannen. Voor ons als dokter is het ook belangrijk om niet van iedereen een patiënt te maken”, zeggen Rogier Nijhuis en Herman Idzerda, beiden al meer dan 10 jaar cardioloog bij ZGT.

Een CT scan van het hart bestaat veelal uit twee onderdelen: de calciumscore-bepaling en de CT-angiografie. Met de calciumscore-bepaling kan je kijken, of er sprake is van aderverkalking in de kransslagvaten. Als er geen aderverkalking is, dan is de kans op een hartinfarct zeer klein. Hoe meer aderverkalking, hoe groter het risico op problemen. Blijkt er sprake van aderverkalking dan kan je met de CT van de kransslagvaten zien of er mogelijk sprake is van belangrijke vernauwingen.

De CT scan lijkt dan ook een ideaal middel om iedereen te onderzoeken. Echter, er kleven ook risico’s aan: de kans dat een willekeurige persoon veel aderverkalking heeft en ook nog eens belangrijke vernauwingen is niet groot. Ook wordt bij een CT scan gebruik gemaakt van Röntgenstraling. Bij de CT angiografie komt daar ook nog contrastvloeistof via een infuus bij, een middel dat ook niet geheel zonder bezwaren is. Daarom wordt in Europa de toepassing van CT angiografie in principe voorbehouden aan mensen die daadwerkelijk klachten hebben.

Inschatting klachten

De Nederlandse cardiologen werken volgens de Europese richtlijnen die door de gezamenlijke Europese cardiologen zijn samengesteld. In deze richtlijnen staat precies , welke mensen wel en welke mensen in aanmerking kunnen komen voor verder onderzoek, bijvoorbeeld middels een CT scan (1).

Mensen zonder klachten komen in principe niet direct in aanmerking voor een scan. Belangrijkste is om middels de "klassieke" risicofactoren het risico in te schatten. Uw huisarts gebruikt daarvoor de zelfde tools als uw cardioloog, waaronder de SCORE risicotabel. Mocht uiteindelijk er nog gerede twijfel zijn, dan is een CT-scan van de coronairen te overwegen en dan met name bepaling van de zogenaamde calciumscore.

Als iemand wel klachten heeft, dan maakt de huisarts een inschatting welk vervolg daar aan kan worden gegeven. Leidt dat tot een verwijzing naar de cardioloog, dan maken wij op basis van een risicoanalyse vooraf een inschatting of, en zo ja welk, aanvullend onderzoek in dat geval het meest passend is.

Referenties: (1) Knuuti J et al 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes European Heart Journal (2020) 41, 407477 doi:10.1093/eurheartj/ehz425